lamikriszti 2014.06.24. 19:10

colombo-galle

Roppant nehez igy irni,elore elnezest.a gyerekek itt csicsregnek,ismet a telefonomrol probalok viszonylag ertelmes mondatokat potyogtetni a vilag masik felere.szoval abu-dhabi.4 orat repultunk colomboig,par percet aludtunk is igy-ugy,egymas hegyen hatan,majd egyszercsak hajnal fel 4-kor felsejlik a sri lankai sotetseg.kedves repter,finoman eroteljes taxisok,de akit kivalasztunk elore felhivja a leendo hazigazdankat,aki var bennunket,valoban! Egy kicsit ettol tartottam,de haromnegyed ora mulva ott vagyunk colombo gyonyoru kertvarosaban,5 percre a nemzeti muzeumtol,

DSCF8435.JPG

ami egykor a brit kormany hofeher,meseszep epulete volt.Ez a resz a cinnamon garden,100 eve fahej ultetveny volt. A flora es a fauna a leglenyugozobb nekem,es ez ebben a kertvarosban erzheto leginkabb.

DSCF8519.JPG

DSCF8375.JPG

papagajok repulnek folottunk,hatalmas,vegetarianus deneverek otvenesevel a fan,pelikanok,gekkok,kis,csikos mokusok,jakarnda fak,bambuszok,hatalmas akaciak,palmak tucatnyi fajtaja,harsany,varazslatos viragok(pl.sri lanka jelkepe,ami egy virag,de egy kobra fejet szimbolizalja,ami ha kinyitja a szajat/szirmat/,ott egy sztupa es korulotte a budhista szerzetesek.es tenyleg olyan.es az igazi fahej illata...pikans es edes es friss...orulet.

DSCF8422.JPG

DSCF8421.JPG

kileptunk a hazbol,es olyan madarhangok, amilyet a dzsungelben kepzelek.szoval a termeszet mar colomboban is rabul ejtett.az epitett kornyezet picit csalodas volt.kicsit lapukkantabb,kaotikisabb,mint vartam.a kolonialis epuletek csodalatosak.ami fel van ujitva,az paratlan,de sajnos sok teljesen lepusztult,csakmem elvesz a tobbi kozott.

DSCF8429.JPG

régi városháza

DSCF8373.JPG

régi holland kórház fent, lent Buddhista templom

DSCF8407.JPG

DSCF8399.JPG

DSCF8382.JPG

DSCF8381.JPG

 

DSCF8378.JPG

DSCF8377.JPG

DSCF8376.JPG

DSCF8384.JPG

Egy hindu templom:

DSCF8415.JPG

azok a bizonyos nem annyira karbantartott részek:

DSCF8455.JPG

DSCF8419.JPG

rengeteg tuktuk,csak ezzel jarunk,a gyerekek nem kifejezetten gyalogolnak sokat,ez pedig 4-600 ft-ert elvisz akarhova.a tenger vad,itt ilyen,de nem lehetett nem ugralni a szelen a kis kave-gyerekekkel.a szobank kicsi de a haz isteni.bauhaus,ami azok utan nem annyira megelpo,hogy a brittek epitettek 60 eve. Es a no - egy igazi sri lankai urino- istenien rendezte be.

DSCF8363.JPG

DSCF8520.JPG

Metta és a tamil nő. Lent a ház, följebb a nappali

DSCF8527.JPG

 

nagyon sri lankai es kozben tele kortars kepekkel.csodalatos butorok,szines parnak,minden reggel hofeher terito,mustar szinu textilszalvetat es gyonyoru porcelant hoz a tamil cseled, frissen facsart csillaggyumolcslevel, vagy mangoval.a gyerekek csodalatos modon semmit nem esznek,pedig rantottat is kapunk,de csak a Babcsae kell...egyebkent ugyes utazok,a nagy dolgok mentek idaig,a kisebbek kevesbe.ugy,mint eves,alvas...eddig egy franciaagyban es egy potagyon aludtunk negyen....probalok ezen nem nyuglődni most.

DSCF8475.JPG

Délután a parton

DSCF8476.JPG

DSCF8507.JPG

itt vacsoráztunk

DSCF8484.JPG

Ma reggel elindultunk colombobol vonattal.

DSCF8418.JPG

a központi pályaudvar, lent pedig egy kisebb, mi ide mentünk, mert ez volt a végállomás

DSCF8531.JPG

DSCF8532.JPG

DSCF8536.JPG

jol felkeszitettek bennunket a trukkokre,de nem elegge...a vonatozas egy habitus,Ami nekunk nincs.elkepeszto hatarozottsaggal,lelekjelenlettel begazol az ember a szerelvenybe vagy behajitja a cuccat az ablakon elore. ha jol

Celoz es megvan az ules,az szent es tiszteletben tartjak.na ez nem ment nekunk,mondanom sem kell,ott alltunk szegyenszemre,hoppon maradva,a nyulak.probalatam meg ferfiasan egy krikettuto helyere

Leulni,hat a krikettuto nyert.aztan csak megszantak es egy pasi keritett ket helyet,egyet foglalt nekunk az ujsagjaval(!).

DSCF8539_2.JPG

a vonat maga egyebkent nagysagrendekkel jobb volt,mint amire szamitottunk,pedig csak masodosztaly volt.tiszta es eleg rendes,mindenhol ventillator.az ut vegig a tengerparton vezetett,nekem nagyon gauguin tahiti kepeire emlekeztetett.szines szarik a palmak kozott,egyenruhas iskolasok,koszalo tehenek,ki-bedult oldalu hazak, es szines szegenyseg.lencsi rajzol a vonaton,akos alszik,2,5 ora- galle.olyan vasutallomasok,mint a huszas evekben jatszodo gyarmati filmekben.

galle ovarosaban lakunk egy maganszallason,egy holland idokbol szarmazo hazban,nagyon hangulatos,a szepseghibaja,hogy az ablak a teraszra nez,ami erosen fedett.

DSCF8542.JPG

engem nagyon a pomeji epiteszetre emlekeztet,bar nem nagyon jon ossze,hiszen 1663-ban epiettek a hollandok ezt a 400 hazas erodvarost.

DSCF8563.JPG

DSCF8557.JPG

szoval kicsi, hangulatos utcak jo allapotban,elol oszlopos,kupcserepes hazak,korben a varosfal es mogotte a vad tenger.

 

DSCF8592.JPG

Egy nagyon elegáns szálloda:

DSCF8671.JPG

DSCF8597.JPG

DSCF8581.JPG

DSCF8577.JPG

DSCF8585.JPG

Ákos kávézik...

DSCF8669.JPG

DSCF8600.JPG

DSCF8606.JPG

egy menő étterem, svéd kézben (The Living Room):

DSCF8613.JPG

DSCF8598.JPG

DSCF8565.JPG

DSCF8554.JPG

DSCF8623.JPG

Kókusz-ivás

DSCF8618.JPG

alapvetoen olcso minden,joval olcsobb,mint otthon,  vonatjegy negyunknek 500 ft,egy vacsora 2000 ft, bar ittmar ert megelepetes.3 ejszakat fizettunk itt,de ket nap tengerezunk egy-egy kozeli obolben(ott bekesebb a viz).utana a dzsungel,ha minden jol megy.kicsi para a szunyogok a dengue-laz miatt,de itt keves van,es be is vagyunk kenve.ezert kell drukkolni.persze nem szeretnem megkotni a

Kezeteket,drukkoljatok,imadkozzatok mindenert,ki-ki hite szerint.es ne menjen el ez a bejegyzes,mert sirogorcsot kapok.puszi mindenkinek,nagyon sokat gondolunk ratok,a gyerekeknek annyi mindenrol valamelyik nagyszulo jut eszebe! Eloszor elmentem,aztan megprobalom javitani!eddig semmit nem ereztunk a monszunbol , most hallom eloszor,hogy esik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása